«Έτσι στήναμε ποδοσφαιρικά ματς παγκοσμίως»
Σε δικαστήριο της Ουγγαρίας εξελίσσεται ένα δράμα, το οποίο αφορά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η διαδικασία είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε διεθνές τουρνουά. Αναμφίβολα πρόκειται για ζωτικής σημασίας αντιλήψεις αναφορικά με την ακεραιότητα του αθλήματος.
Η δίκη σχετίζεται με στημένους αγώνες. Τα τελευταία χρόνια ερευνητές και αστυνομικοί αποκάλυψαν ένα περίπλοκο εγκληματικό δίκτυο με έδρα την Σιγκαπούρη.
Για πάνω από μία δεκαετία οι εισαγγελείς ισχυρίζονται, πως το παράνομο συνδικάτο χειραγωγούσε και έστηνε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις σε όλα τα επίπεδα παγκοσμίως.
Από παιχνίδια ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και διεθνή φιλικά μέχρι επαγγελματικά πρωταθλήματα αλλά και αναμετρήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η δίκη διεξήχθη στη Βουδαπέστη, καθώς το συνδικάτο του εγκλήματος είχε συναλλαγές σε όλη την Ανατολική Ευρώπη - στη Βουλγαρία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία - και οι περισσότεροι από τους 12 κατηγορούμενους είχαν συγκεκριμένες διασυνδέσεις.
Ο κύριος κατηγορούμενος της υπόθεσης δικάζεται ερήμην. Σύμφωνα με την ουγγρική εισαγγελία, ο Τάαν Σέετ Ενγκ, γνωστός και ως Νταν Ταν ήταν ο χρηματοδότης και εγκέφαλος του συνδικάτου εξασφαλίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων όπου πρωταγωνιστούσαν οι συνεργάτες του.
Βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2013 υπό κράτηση στην Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο του Ποινικού Δικαίου Νόμου, που επιτρέπει την επ'αόριστον κράτηση υπόπτων του οργανωνέμου εγκλήματος.
Η υπόθεση έφτασε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες χάρη στη μαρτυρία του του Γουίλσον Ραζ Περουμάλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του συνδικάτου στις συνεννοήσεις για το στήσιμο των αγώνων.
Ο Περουμάλ συνελήφθη στη Φινλανδία το 2011, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, αλλά εκδόθηκε στην Ουγγαρία στα τέλη του 2012 αφού συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς.
Έκτοτε προβαίνει σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το πως ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο.
Το φαινόμενο των στημένων αγώνων εντάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν οι παίκτες του στοιχήματος μπορούσαν διαδικτυακά να ποντάρουν σε οποιοδήποτε ματς επιθυμούσαν ακόμη στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.
Ο Φρανσέσκο Μπαράνκα είναι ο γενικός γραμματέας της Federbet ενός συνδέσμου που παρακολουθεί τον όγκο πονταρισμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων σε όλο τον κόσμο.
Ισχυρίζεται πως οι Ασιάτες εκμεταλλεύτηκαν γρήγορα το γεγονός πως οι στοιχηματικές εταιρίες της περιοχής ήταν ακάλυπτες σε τέτοιου είδους πρακτικές προσφέροντας ευκαιρίες στους παίκτες.
«Στο παρελθόν, χωρίς την χρήση τεχνολογίας δεν ήταν εύκολο να ποντάρεις σε ένα ματς από την Β΄ κατηγορία της Τσεχίας και φυσικά η προσφορά των bookmakers ήταν περιορισμένη.
Αν τώρα κάποιος θέλει να ποντάρει 500.000 ευρώ σε αγώνα της Premier League είναι πολύ εύκολο να τα βάλει σε έναν Ασιάτη bookmaker, δίχως να χρειαστεί κάποια επιταγή.
Φυσικά το να γνωρίζεις το τελικό αποτέλεσμα είναι ελκυστικό. Ο Περουμάλ αλλά και οι υπόλοιποι fixers ήθελα να μετατρέψουν σε βεβαιότητα την κάθε πιθανότητα.
Έτσι συνήθιζαν να δωροδοκούν παίκτες-κλειδιά, διαιτητές και επόπτες για να διασφαλίσουν το τελικό αποτέλεσμα των αναμετρήσεων στον βαθμό που εκείνοι επιθυμούσαν».
Για πολλά χρόνια ο Περουμάλ υποστήριζε πως όλα ήταν πολύ εύκολα.
«Εκείνη την εποχές δεν φοβόμασταν τον νόμο και τις επιπτώσεις που θα είχαν οι πράξεις μας. Δεν υπήρχε ο ίδιος ντόρος που γίνεται σήμερα.
Πλησίαζες κάποιον και του έλεγες: 'Θέλεις να το κάνεις ή δεν θέλεις'. Δεν έστηναν όλοι τα παιχνίδια. Δεν ήταν όλοι ευλογημένοι ή καταραμένοι στο να στήνουν αγώνες, όμως από το στήσιμο των αγώνων μπορούσες να αποκομίσεις κέρδη που ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο».
Οι δημοσιογράφοι-ερευνητές, Αλεσάντρο Ρίτζι και Εμανουέλε Πιάνο επιμελήθηκαν το φιλμ «Killing the Ball», όπου ουσιαστικά εξηγούν πως όταν οι πρωταγωνιστές του παράνομου συνδικάτου έγιναν πιο φιλόδοξοι και άπληστοι μόνο τότε οι αρχές αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με την υπόθεση.
Για να τους αποπροσανατολίσουν, ο Περουμάλ παραδέχεται πως μαζί με τους συνεργάτες του επινόησαν νέους τρόπους προκειμένου να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους.
Έτσι προσκαλούσαν εθνικές ομάδες να δώσουν φιλικά στη Νοτιοανατολική Ασία αλλά και σε άλλα μέρη.
Έτσι, όπως ισχυρίζεται ήταν πιο εύκολο να δελεάσει ποδοσφαιριστές από πιο φτωχές χώρες. Το 2007 για παράδειγμα έστησε ένα ματς της Εθνικής Ζιμπάμπουε.
«Έριξα στο τραπέζι την προσφορά μου με την οποία κάλυπτα τα έξοδα όλης της ομάδας. Φαγητό, διαμονή, μεταφορές τα πάντα και τους έδινα 50.000 δολάρια αν έκαναν αυτό που τους ζητούσα», τονίζει ο 50χρονος fixer από την Σιγκαμπούρη.
Τέσσερα χρόνια αργότερα η σχέση του Περουμάλ με την εθνική ομάδα της Ζιμπάμπουε θα ενταθεί με το σκάνδαλο «Asiagate», όπως το ονόμασαν τα τοπικά media.
Το 2012 τουλάχιστον 80 μέλη της ομοσπονδίας της αφρικανικής χώρας αλλά και ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό!
Η Ζιμπάμπουε ωστόσο δεν ήταν η μοναδική χώρα. Ο Περουμάλ υποστηρίζει πως μπορούσε να διεισδύσει και σε άλλα αφρικανικά εθνικά συγκροτήματα.
Παίκτες και παράγοντες από χώρες όπως Λεσότο, Σιέρρα Λεόνε, Νιγηρία, Μοζαμβίκη, Τόγκο και Κένια ήταν έτοιμοι να ακολουθήσουν παίρνοντας μέρος σε διεθνή φιλικά που διοργανώνονταν στην Ασία προκειμένου να επωφεληθεί το παράνομο συνδικάτο.
«Θα επιστρέψετε στη χώρα σας με πολλά λεφτά. Στην τελική πρόκειται για ένα φιλικό όπου κανείς δεν θα ασχοληθεί την επόμενη μέρα», ήταν η μόνιμη επωδός του.
Το 2009, ο Περουμάλ ίδρυσε εταιρία αθλητικού μάνατζμεντ την οποία ονόμασε «4 U International», προκειμένου να αλληλεπιδρά με πιο πειστικό τρόπο με τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Παρότι χρσημοποιούσε εντυπωσιακά επιστολόχαρτα, τα γραφεία της εταιρίας βρίσκονταν πίσω από ένα κατάστημα με φωτοτυπίες στην πόλη Λιτλ Ίντια της Σιγκαπούρης.
Παρόλα αυτά, ο δημοσιογράφος, Ζαϊχάν Μοχάμεντ Γιουσόφ, της εφημερίδας «The New Paper» τονίζει πως τα έγγραφα του Περουμάλ ήταν τόσο πειστικά ώστε να τον λαμβάνουν σοβαρά οι επικεφαλής των ομοσπονδιών.
«Ο Περουμάλ τελειοποίησε την τέχνη των στημένων παιχνιδιών δίνοντας έναν αέρα νομιμότητας με την σύσταση εταιριών.
Αυτό μαρτυρά πολλά για τον τρόπο που επεξεργάζονται συγκεκριμένα αιτήματα οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Υποτίθεται θα έπρεπε να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή αλλά δεν το έκαναν.
'Ετσι εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες τους, την ραθυμία τους και για ένα διάστημα ήταν αρκετά επιτυχής».
Το παράνομο συνδικάτο όπως αποκαλύπτεται από την αλληλογραφία εκείνης της εποχής ήταν απλά εκπληκτικό.
Για να διατηρήσει ταμειακή ροή έστηνε συνεχώς παιχνίδια. Ο Περουμάλ και οι συνεργάτες τους προσπαθούν να αναμιχθούν σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, οι Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, το Κόπα Άφρικα, το Κύπελλο Ασίας αλλά και το Γκολντ Καπ Βορείου και Κεντρικής Αμερικής.
Δεν στέφθηκαν όλες οι προσπάθειες τους με επιτυχία, αλλά πέτυχαν τον σκοπό τους σε δεκάδες ματς, όπου δωροδόκησαν ποδοσφαιριστές και παράγοντες με συνέπεια να πέσει βαριά σκιά για τον αν ήταν δίκαιες οι επιτυχίες και τα τρόπαια που κατέκτησαν ομάδες.
Ο Περουμάλ μάλιστα τονίζει πως διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο σε αναμετρήσεις για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής για τουλάχιστον πέντε εθνικές ομάδες.
Το φιλμ «Killing the Ball» επικεντρώνει στην ανάμιξη του Περουμάλ σε ένα από εκείνα τα κρίσιμα παιχνίδια.
Πρόκειται για μία σκοτεινή ιστορία δωροδοκίας και της απληστίας που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς σε ορισμένες περιοχές του κόσμου για το πιο δημοφιλές άθλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου